BORSAMIZ

Güvenlik ve Politikalar Talimatı

Güvenlik ve Politikalar Talimatı

 

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

1/9

 

GÜVENLİK POLİTİKASI

AMAÇ;

Bu politikanın amacı; Uzunköprü Ticaret Borsasının hizmet sunduğu birimlerin sahip olduğu bilgi varlıklarının korunması ve uygun bir biçimde yönetilmesidir.

 

KAPSAM;

Uzunköprü Ticaret Borsası, Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi tüm birimlerini kapsar. Bu politikanın uygulanması hizmet sunulan birimlerle olan ilişkilerde uygunluğunu göstermek ve sürdürmek için önemlidir.

 

TANIMLAR:

 

BGYS POLİTİKAMIZ;

 

             

·         Kurumumuza İçeriden veya dışarıdan, bilerek ya da bilmeyerek meydana gelebilecek her türlü tehdide karşı Kurumumuzun bilgi varlıklarını korumak,  bilgilere erişilebilirliği BGYS sistemi kapsamında tanımlanan yöntemlerle sağlamak ve yasal mevzuat şartlarına uymak,

 

·         Kurumumuzda yürütülen tüm faaliyetlerde Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin üç temel öğesi olan Gizlilik, Bütünlük ve Erişilebilirlik ilkelerinin etkin bir şekilde uygulanmasını ve sürekliliğini sağlamak.

 

·         Kurumumuzda var olan elektronik, yazılı, basılı, sözlü ve benzeri ortam da bulunan tüm verilerin güvenliğini sağlamak.

 

·         Teknolojik gelişmeleri takip ederek ilkeli ve korunaklı bir şekilde üyelerine hizmet etmek.

 

·         Kurumumuz bünyesinde çalışan tüm personele eğitimler vererek Bilgi Güvenliği konusunda bilinçlendirmeyi sağlamak.

 

·         Sistemimizde tespit edilen ya da olası bütün Bilgi Güvenliği açıklarını, BGYS sorumlularına rapor etmek ve soruşturulmasını sağlamak.

 

·         Bilgi Güvenliği konusunda periyodik olarak değerlendirmeler yaparak mevcut riskleri tespit etmek. Değerlendirmeler sonucunda, yapılan işlemleri gözden geçirmek ve takibini yapmak.

 

·         Bilgi Güvenliği açısından sözleşmelerden doğabilecek her türlü uygunsuzlukları sisteme zarar vermeyecek şekilde önlemek ve engellemek.

 

·         Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminin ihtiyacı olan kaynakları temin etmek.

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

2/9

 

 

UYGULANABİLİRLİK;

Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, kapsanan bilgi varlıklarıyla herhangi bir ilişkisi olan tüm kurum çalışanları bu politikayı uygulamakla yükümlüdürler ve politikayı onaylamış olan yönetimin desteğine sahiptir. Kurumumuzun Uygulanabilirlik Bildirgesi Yönetimce yayınlanmıştır.

 

İLKELER;

1. Uygun risk değerlendirmesi aracılığıyla bilgi varlıklarının değerini tespit etmek, zayıf noktalarının ve onları riske atabilecek tehditleri anlamak,

2. Riskleri kabul edilebilir düzeylere indirmek,

3. Kanunlara uymak,

4. Müşteri sözleşme şarlarına uymak,

5. Kontrol prosedürlerine ve talimatlarına uymak,

 

POLİTİKALAR:

 

Erişim Denetimi Politikası

1.    Borsaya giriş sisteminde bulunan parmak okuma cihazına her personel için tanımlanma yapılmıştır.

2.    Borsa içerisinde kullanılan ana makinedeki İşletim Sisteminde tüm bilgisayarların kullanıcı tanımlarının ve erişim yetkilerinin belirlendiği aktif dizin oluşturulmuştur

3.    Aktif dizine bağlanan kullanıcı parolaları bilgi teknolojileri kullanıcı sözleşmelerinde yer aldığı gibi belirlenir.

4.    Borsa içerisinde kullanılan tescil, muhasebe ve üye modülü programları için de benzer yetkilendirme kendi içerisinde yapılmıştır.

5.    Her personel kullanıcı şifresi ile sisteme girebilmektedir. Yetkilendirme sadece üst yönetim tarafından yapılmaktadır.

 

Ağ Erişim Denetimi

1. Ağ üzerinde aktif dizin kullanıcıları için çeşitli birim klasörleri oluşturulmuştur.

2. Klasör birimler ve kullanıcılara göre yetkilendirilmiştir.

3. Paylaşımlar BGYS yöneticisi tarafından belirlenmektedir.

4. Yazılım dizinine sadece yazılım grubuna ait üye kullanıcıların dosya oluşturma, ekleme, değiştirme yetkisi bulunmaktadır.

 

Uygulama ve Bilgi Erişim Kontrolü

1.    Kurumumuzun müşterilerine(üyelerine) erişimi ayrı bir networkte tutulan web sunucusu ile sağlanmaktadır.

2.    Dışarıdan bağlanan kişiler sadece bu web sunucusu ile bağlanabilir. Güvenliksiz bağlantı yasaklanmıştır.

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

3/9

 

 İşletim Sistemi Erişim Kontrolü

1.    İşletim Sistemine sadece aktif dizin kullanıcıları erişebilir. Bu kullanıcılar dışındaki kişilerin erişimi engellenmiştir.

2.    Bu kullanıcıların erişim yetkisi Erişim Denetimi Politikasında tanımlanmıştır.

3.    İşletim sistemlerine erişim için güvenli bir oturum açma işlemini bilgisayar kullanım talimatına göre yapmaktadır.

4.    Sistemin üzerine yazabilme yeteneği olabilecek yardımcı sistem programlarının kullanımı yasaklanmıştır.

5.    Kullanıcıların bağlantı süresinde bir kısıtlama yapılmamıştır.

6.  Her kullanıcı istediği bilgisayarda parolası ile sisteme bağlanabilir.

 

 Mobil bilgi işleme ve uzaktan çalışma kontrolü

1.    Kurumumuz bünyesinde bulunan elektronik posta sunucusuna, mobil telefonlar veya internet erişimi olan herhangi bir bilgisayar üzerinden erişim sağlanabilmektedir. Erişim için aktif dizinde kullanıcı hesabı ve yetkisi olmalıdır.

2.    Büromuzun uzaktan erişimi bulunmaktadır. Erişim için aktif dizinde kullanıcı hesabı ve yetkisi olmalıdır.

 

Temiz Ekran ve Temiz Masa Politikası

1.    Sistemlerde kullanılan şifreler, masa üstü veya ekran üstü gibi herkes tarafından görülebilecek yerlere yazılmaz.

2.    Personel, bilgisayarını belli bir süre kullanmadığı zaman otomatik olarak şifre ile oturum açmasını gerektirecek şekilde(en geç 20 dk) ayarlar. Ya da oturumlarını açık olarak bırakılmamak için Windows+ L tuşlarına basarak ağ oturumunu otomatik olarak kilitlerler.

3. Personel, bilgisayarındaki, USB belleğindeki, harici diskindeki ve benzeri veri depolamanın       mümkün olduğu ortamlardaki gizlilik dereceli bilgi içeren her türlü belgenin güvenliğini       sağlamakla yükümlüdür.

 

E-mail Politikası

1. Şirket içerisinde sonradan ihtiyaç duyulacak bilgi aktarımı e-mail yoluyla yapılır.

2. Gönderilecek e-mailler kısa, açık ve anlaşılır olmalıdır. Mesaj, birden fazla kişiye gidecek ise konunun gerçekten mesaj gidecek kişileri ilgilendirip ilgilendirmediğine dikkat edilir. Konu ile sadece haberdar olması gerekli kişiler “cc” bölümüne yazılır.

3. Mesaj birden fazla kişiye gönderiliyor ve bu farklı kişilerin birbirinden haberdar olması gerekmiyor ise “To” kısmı yerine “Bcc” kısmı kullanılır.

4. Mesaj karşılığı verilmek istendiğinde gereksiz adresler ve gerekmiyor ise orijinal mesaj silinir.

5. Herhangi bir dağıtım listesinden (birçok kişiye gönderilen toplu mail adresleri) gelen bir ilan ya da bildiriye cevap (reply) vermek istendiğinde mesajın gerekmiyor ise tüm liste abonelerine değil de sadece bildiri sahibine gittiğinden emin olunur.

6. “Urgent” (acil) ibaresi gerekmedikçe kullanılmaz.

 

 

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

4/9

 

7. Kişileri kışkırtıcı, onur kırıcı, kutsal inançlara saldıran, ırkçı, karalayıcı, müstehcen ya da benzeri mesajlar gönderilmez.

8. Mesajın ulaştığından emin olunmak isteniyorsa teyit ettirilir.

9. Zincir mesajlar kesinlikle gönderilmez. (örn: “ Bu mesajı x kadar kişiye gönderirseniz y gün sonra bir dileğiniz gerçekleşecek” türünde yazılar içeren mesajlar)

10. Firmanız dışına göndereceğiniz toplu mesajlara dikkat edilir.

11. Alınan e- maillerin göndericisine dikkat edilir. Gönderenin kim olduğu bilinmeyeni alışık olunmayan, beklenmeyen mesajlara şüphe ile yaklaşılır. Bu tarz mesajlar virüs taramasından geçirildikten sonra açılır.

 

İnsan Kaynakları ve Zafiyetleri Yönetimi

1.    Çalışan personele ait şahsi dosyalar kilitli dolaplarda muhafaza edilmeli ve dosyaların anahtarları kolay ulaşılabilir bir yerde olmamalıdır.

2.    Gizlilik ihtiva eden yazılar kilitli dolaplarda muhafaza edilmelidir.

3.    ÇKYS üzerinden kişiyle ilgili bir işlem yapıldığında(izin kağıdı gibi) ekranda bulunan kişisel bilgilerin diğer kişi veya kişilerce görülmesi engellenmelidir.

4.    Diğer kişi, birim veya kuruluşlardan telefonla ya da sözlü olarak çalışanlarla ilgili bilgi istenilmesi halinde hiçbir suretle bilgi verilmemelidir.

5.    İmha edilmesi gereken (müsvedde halini almış ya da iptal edilmiş yazılar vb.) kağıt kesme makinasında imha edilmelidir.

6.    Tüm çalışanlar, kimliklerini belgeleyen kartları görünür şekilde üzerlerinde bulundurmalıdır.

7.    Görevden ayrılan personel, zimmetinde bulunan malzemeleri teslim etmelidir.

8.    Personel görevden ayrıldığında veya personelin görevi değiştiğinde elindeki bilgi ve belgeleri teslim etmelidir.

9.    Görevden ayrılan personelin kimlik kartı alınmalı ve yazıyla idareye iade edilmelidir.

 

Fiziksel ve Çevresel Güvenlik

Fiziksel ve çevresel güvenlik, işyerine yetkisiz erişimlerin engellenmesi ve bilgi varlıklarının hırsızlığa veya tehlikeye karşı korunmasıdır.

Günümüzde de fiziksel güvenlik önemini korumakta ve bu konuyla ilgili gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Örneğin, bina etrafına yüksek duvarlar ya da demirler yapılması, bina girişinde özel güvenlik ekiplerinin bulundurulması, önemli verilerin tutulduğu odaların kilitlenmesi ya da bu odalara şifreli güvenlik sistemleri ile girilmesi gibi önlemler kullanılmaktadır.

·         Fiziksel Güvenlik Sınırı;

o   Bilgi işleme servisini korumak amacıyla herhangi bir fiziksel sınır güvenliği tesisi kurulmuş olmalıdır. (Kart kontrollü giriş, duvarlar, insanlı nizamiye)

o   Fiziksel sınır güvenliği, içindeki bilgi varlıklarının güvenlik ihtiyaçları ve risk değerlendirme sürecinin sonucuna göre oluşturulmalıdır.

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

5/9

·         Fiziksel Giriş Kontrolleri;

o   Kurum içerisinde belli yerlere sadece yetkili personelin girişine izin verecek şekilde kontrol mekanizmaları kurulmalıdır.

o   Kapsam ve prosedürü idarelerce belirlenmek suretiyle ziyaretçilerin giriş ve çıkış zamanları kaydedilmelidir.

o   Hassas bilgilerin bulunduğu alanlar (kimlik doğrulama kartı ve PIN koruması gibi yöntemlerle) yetkisiz erişime kapatılmalıdır.

o   Kapsam ve prosedürü idarelerce belirlenmek suretiyle tüm personel ve ziyaretçiler güvenlik elemanları tarafından rahatça teşhis edilmelerini sağlayacak kimlik kartlarını devamlı takmalıdır.

o   Güvenli alanlara erişim hakları düzenli olarak gözden geçiriliyor olmalıdır.

·         Ofislerin ve Odaların Güvenliğinin Sağlanması;

o   Ofisler ve odalarla ilgili fiziksel güvenlik önlemleri alınmalıdır.

o   Personel güvenliği ve sağlığı ile ilgili yönetmelikler uygulanmalıdır.

o   Kritik tesisler kolayca ulaşılamayacak yerlere kurulmuş olmalıdır.

o   Binada bilgi işlem faaliyetlerinin yürütüldüğüne dair işaret, tabela vb. bulunmamasına dikkat edilmelidir.

o   Bilgi işlem merkezlerinin konumunu içeren dâhili/harici telefon rehberleri halka kapalı olmalıdır.

·         Harici ve Çevresel Tehditlerden Korunma;

o   Yangın, sel, deprem, patlama ve diğer tabii afetler veya toplumsal kargaşa sonucu oluşabilecek hasara karsı fiziksel koruma tedbirleri alınmalı ve uygulanmalıdır.

o   Komşu tesislerden kaynaklanan potansiyel tehditler göz önünde bulundurulmalıdır.

o   Yedeklenmiş materyal ve yedek sistemler ana tesisten yeterince uzak bir yerde konuşlandırılmış olmalıdır.

·         Güvenli Alanlarda Çalışma;

o   Güvenli çalışma alanlarındaki personel veya bu alanda yürütülmekte olan çeşitli faaliyetlerde bulunan personel ve üçüncü parti çalışanları için "ihtiyacı kadar bilme" prensibi uygulanmalıdır.

o   Kayıt cihazlarının güvenli alanlara sokulmasına engel olunmalıdır.

o   Kullanılmayan güvenli alanlar kilitleniyor ve düzenli olarak kontrol ediliyor olmalıdır.

o   Kötü niyetli girişimlere engel olmak için güvenli bölgelerde yapılan çalışmalara nezaret edilmelidir.

o   Güvenli bölgelere örneğin sistem odasına yapılan girişler kayıt altına alınmalıdır.

·         Bilgi işlem servisleri ile dağıtım ve yükleme alanları ve yetkisiz kişilerin tesislere girebileceği noktalar birbirinden izole edilmiş olmalıdır.

 

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

6/9

 

Ekipman Güvenliği

·         Masalarda ya da çalışma ortamlarında korumasız bırakılmış bilgiler yetkisiz kişilerin erişimleriyle gizlilik ilkesinin ihlaline, yangın, sel, deprem gibi felaketlerle bütünlüğünün bozulmalarına ya da yok olmalarına sebep olabilir. Tüm bu veya daha fazla tehditleri yok edebilmek için aşağıda yer alan belli başlı temiz masa kurallarına ilişkin politikalar geliştirilmeli ve bu politikaların çalışanlar tarafından haberdar olunması sağlanmalıdır.

·         Belli başlı temiz masa kuralları;

o   Hassas bilgiler içeren evraklar, bilgi ve belgelerin masa üzerinde kolayca ulaşılabilir yerlerde ve açıkta bulunmaması gereklidir. Bu bilgi ve belgelerin kilitli yerlerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

o   Personelin kullandığı masaüstü veya dizüstü bilgisayarlar iş sonunda ya da masa terkedilecekse ekran kilitlenmelidir. Bu işlem Windows + L tuşuna basılarak yapılabilir.

o   Sistemlerde kullanılan şifre, telefon numarası ve T.C kimlik numarası gibi bilgiler ekran üstlerinde veya masa üstünde bulunmamalıdır.

o   Kullanım ömrü sona eren, artık ihtiyaç duyulmadığına karar verilen bilgiler kâğıt öğütücü, disk/disket kıyıcı, yakma vb. metotlarla imha edilmeli, bilginin geri dönüşümü ya da yeniden kullanılabilir hale geçmesinin önüne geçilmelidir

o   Faks makinelerinde gelen giden yazılar sürekli kontrol edilmeli ve makinede yazı bırakılmamalıdır.

o   Her türlü bilgiler, şifreler, anahtarlar ve bilginin sunulduğu sistemler, ana makineler (sunucu), PCler vb. cihazlar yetkisiz kişilerin erişebileceği şifresiz ve korumasız bir şekilde başıboş bırakılmamalıdır.

·         Ekipman Yerleşimi ve Koruması;

o   Ekipman yerleşimi yapılırken çevresel tehditler ve yetkisiz erişimden kaynaklanabilecek zararların asgari düzeye indirilmesine çalışılmalıdır.

o   Ekipman, gereksiz erişim asgari düzeye indirilecek şekilde yerleştirilmelidir.

o   Kritik veri içeren araçlar yetkisiz kişiler tarafından gözlenemeyecek şekilde yerleştirilmelidir.

o   Özel koruma gerektiren ekipman izole edilmiş olmalıdır.

o   Nem ve sıcaklık gibi parametreler izlenmelidir.

o   Hırsızlık, yangın, duman, patlayıcılar, su, toz, sarsıntı, kimyasallar, elektromanyetik radyasyon, sel gibi potansiyel tehditlerden kaynaklanan riskleri düşürücü kontroller uygulanmalıdır.

o   Bilgi işlem araçlarının yakınında yeme, içme ve sigara içme konularını düzenleyen kurallar olmalıdır.

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

7/9

 

·         Destek Hizmetleri;

o   Elektrik, su, kanalizasyon ve iklimlendirme sistemleri destekledikleri bilgi işlem dairesi için yeterli düzeyde olmalıdır.

o   Elektrik şebekesine yedekli bağlantı, kesintisiz güç kaynağı gibi önlemler ile ekipmanları elektrik arızalarından koruyacak tedbirler alınmış olmalıdır.

o   Yedek jeneratör ve jeneratör için yeterli düzeyde yakıt bulundurulmalıdır.

o   Su bağlantısı iklimlendirme ve yangın söndürme sistemlerini destekleyecek düzeyde olmalıdır.

o   Acil durumlarda iletişimin kesilmemesi için servis sağlayıcıdan iki bağımsız hat alınmalıdır.

o   Kurum bu konuda yasal yükümlülüklerini yerine getirmelidir.

·         Kablolama Güvenliği;

o   Güç ve iletişim kablolarının fiziksel etkilere ve dinleme faaliyetlerine karşı korunması için önlemler alınmış olmalıdır.

o   3 Karışmanın ("interference") olmaması için güç kabloları ile iletişim kabloları ayrılmış olmalıdır.

o   Hatalı bağlantıların olmaması için ekipman ve kablolar açıkça etiketlenmiş ve işaretlenmiş olmalıdır.

o   Hassas ve kritik bilgiler için ekstra güvenlik önlemleri alınmalıdır.

o   Alternatif yol ve iletişim kanalları mevcut olmalıdır.

o   Bağlantı panelleri ve odalara kontrollü erişim altyapısı kurulmuş olmalıdır.

·         Ekipman Bakımı;

o   Ekipmanın bakımı doğru şekilde yapılmalıdır.

o   Ekipmanın bakımı, üreticinin tavsiye ettiği zaman aralıklarında ve üreticinin tavsiye ettiği şekilde yapılmalıdır.

o   Bakım sadece yetkili personel tarafından yapılıyor olmalıdır.

o   Tüm şüpheli ve mevcut arızalar ve bakım çalışmaları için kayıt tutulmalıdır.

o   Ekipman bakım için kurum dışına çıkarılırken kontrolden geçirilmelidir.

o   İçindeki hassas bilgiler silinmelidir.

o   Üretici garantisi kapsamındaki ürünler için garanti süreleri kayıt altına alınmalı ve takip edilmelidir.

·         Ekipmanın Güvenli İmhası ya da Tekrar Kullanımı;

o   Ekipman imha edilmeden önce gizli bilginin bulunduğu depolama cihazı fiziksel olarak imha edilmelidir.

o   Depolama cihazının içerdiği bilginin bir daha okunamaması için klasik silme veya format işlemlerinin ötesinde yeterli düzeyde işlem yapılmalıdır.

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

8/9

·         Varlıkların Kurumdan Çıkarılması;

o   Ekipman, bilgi veya yazılımın yetkilendirme olmadan tesis dışına çıkarılmamasını sağlayan kontrol mekanizması oluşturulmalıdır.

o   Kurum varlıklarının yetkisiz olarak kurum dışına çıkarılıp çıkarılmadığını saptamak için denetleme yapılmalıdır.

o   Kurum çalışanları bu tip denetlemelerden haberdar olmalıdır.

İşletim Sistemleri ve Son Kullanıcı Güvenliği

İşletim Sistemleri Güvenliği

1.    Kurum son kullanıcı düzeyinde hangi işletim sistemini kullanacağına karar verir ve bu işletim sistemine uygun yazılım donanım sistemlerinin kurulumunu temin eder.

2.    Kurum, işletim sistemlerinin güncel ve güvenli olması için yama yönetimi yapmalıdır.

3.    Kurum, bilgisayar başındaki kullanıcının doğru kullanıcı olup olmadığını tespit etmek için her bilgisayarda etki alanı kimlik doğrulamasını sağlamalıdır.

4.    Kurum, mevcut envanteri haricindeki donanımların kurum bilgisayarlarında kullanımını engellemelidir.

5.    İşletim sistemlerinde kurulumda gelen yönetici hesaplarının (Administrator, root) kaba kuvvet saldırılarına karşı, Microsoft ürünlerinde pasif hale getirilmesi, Linux tabanlı ürünlerde root hesabına ssh erişiminin engellenmesi gerekir.

Son Kullanıcı Güvenliği

·         Son kullanıcılar sistemlere, etki alanları dâhilinde kendilerine verilmiş kullanıcı adı ve şifreleri ile bağlanmalıdır.

·         Son kullanıcılar, yetkileri dâhilinde sistem kaynaklarına ulaşabilmeli ve internete çıkabilmelidir.

·         Son kullanıcıların yetkileri, içinde bulundukları grup politikasına göre belirlenmelidir

·         Son kullanıcıların aktiviteleri, güvenlik zafiyetlerine ve bilgi sızdırmalarına karşı loglanarak kayıt altına alınmalıdır.

·         Güvenlik zafiyetlerine karşı, son kullanıcılar kendi hesaplarının ve/veya sorumlusu oldukları cihazlara ait kullanıcı adı ve şifre gibi kendilerine ait bilgilerin gizliliğini korumalı ve başkaları ile paylaşmamalıdır.

·         Son kullanıcılar bilgisayarlarında ki ve sorumlusu oldukları cihazlarda ki bilgilerin düzenli olarak yedeklerini almalıdır.

·         Son kullanıcılar, güvenlik zafiyetlerine sebep olmamak için, bilgisayar başından ayrılırken mutlaka ekranlarını kilitlemelidir.

·         Son kullanıcılar, bilgisayarlarında ya da sorumlusu oldukları sistemler üzerinde USB flash bellek ve/veya harici hard disk gibi removable media (taşınabilir medya) bırakmamalıdır.

·         Son kullanıcılar, mesai bitiminde bilgisayarlarını kapatmalıdır.

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı

 

GÜVENLİK VE POLİTİKALAR TALİMATI

Doküman No

T16-09

Yayın Tarihi

26.04.18

Revizyon No

00

Revizyon Tarihi

--

Sayfa No

9/9

·         Kullanıcı bilgisayarlarında, güncel anti virüs bulunmalıdır.

·         Kurum, son kullanıcı güvenliğine dair oluşturulmuş grup politikalarını, etki alanı üzerinden kullanıcı onayı olmaksızın uygulamalıdır.

·         Kurum, son kullanıcıların farkında olmadan yapabilecekleri ve sonunda zafiyet yaratabilecek değişikleri merkezi grup politikalarıyla engellemelidir.

·         Kullanıcılarına yeni parolaları bildirilirken sms gibi daha güvenli yöntemler kullanılmalıdır.

·         Temiz masa, temiz ekran ilkesi benimsenmeli ve hayata geçirilmelidir.

Gizlilik Sözleşmeleri

·         Gizlilik veya ifşa etmeme anlaşmaları yasal olarak uygulanabilir terimleri kullanarak gizli bilgileri korumanın gerekliliğini ele almalıdır. Gizlilik veya ifşa etmeme anlaşmaları için aşağıdaki unsurlar dikkate alınmalıdır:

o   Korunacak bilginin bir tanımı (örneğin; gizli bilgileri),

o   Gizliliğin süresiz muhafaza edilmesi gereken durumlar da dahil olmak üzere anlaşma süresi,

o   Anlaşma sona erdiğinde yapılması gereken eylemler,

o   Yetkisiz bilginin açığa çıkmasını önlemek için sorumluluklar ve imza eylemlerinin belirlenmesi (‘bilmesi gereken’ gibi),

o   Bilginin sahibinin, ticari sırların ve fikri mülkiyet haklarının ve bu gizli bilgilerin nasıl korunması gerektiği,

o   Gizli bilgilerin kullanım izni ve bilgileri kullanmak için imza hakları,

o   Gizli bilgileri içeren faaliyetleri izleme ve denetleme hakkı, Yetkisiz açıklama ya da gizli bilgilerin ihlal edilmesinin bildirimi ve raporlama prosesi,

o   İade veya imha anlaşmasına bırakılacak bilgi için terimler,

o   Bu anlaşmanın ihlali durumunda yapılması beklenen eylemler.

·         Bir kuruluşun güvenlik gereksinimlerine dayalı olarak, diğer unsurlarla bir gizlilik veya ifşa etmeme anlaşması gereklidir.

·         Gizlilik ve ifşa etmeme anlaşmaları uygulandığı yerin geçerli tüm yasa ve yönetmeliklerine uygun olmalıdır.

·         Gizlilik ve ifşa etmeme anlaşmaları için gerekler periyodik olarak veya gerekleri etkileyecek bir değişiklik olduğunda gözden geçirilmelidir.

·         Gizlilik ve ifşa etmeme anlaşmaları kurumsal bilgileri korumalı ve imzalayanın, bilginin korunmasından, kullanılmasından ve ifşa edilmesinden yetkili ve sorumlu olduğunu belirtmelidir.

·         Farklı koşullarda gizlilik ve ifşa etmeme anlaşmaları kuruluşun ihtiyaçları doğrultusunda farklı şekillerde kullanılmalıdır.

SORUMLULUK;

Bu politikaların uygulanmasından ve takibinden bütün birimler sorumludur.  

 

 

 

Hazırlayan

BGYS Temsilcisi-KYS Temsilcisi

 

Onaylayan

Yönetim Kurulu Başkanı